Friday, August 19, 2011

A fresh start...

Assalamualaikum & Salam 19 Ramadhan

InsyaAllah, mlm ni dh start 10 mlm terakhir Ramadhan (or maybe dh start smalam, jika bln ni tamat pada 29 Ramadhan). So msa ni lah insyaAllah sma2 mendouble triple, fourple, purple, bla3 kn stp amal ibadah kita. 

Tp fenomena yg biasa terjadi dwasa ni, 10 mlm terakhir lah makin kurg org2 yg memenuhi masjid2, surau2 etc dgn alasan nk kemas rmh utk bhari raya. Kemas2 jgak bai, hahaha. Xpalah, yg penting pkara wajib jgn  'ter'lepas dr pandangan.

Ohya, jgn pla tlalu leka shinggakn tlupa utk mbayar zakat fitrah, mintak2 jauh la pkara tu, yg drisaukn adalah amal ibadah kita hanging di antara langit & bumi (x smpai ke tpt yg spatutnya, utk d masukkan lam 'akaun peribadi' kita). Tpi kn, tgk la brapa rate zakat tu, pastu kalo rasa x sempat nk jmpa pak2 Amil tu, insyaAllah bagi amount tu kt golongan2 yg layak menerimanya (dgn niat nk bzakat fitrah). Allah lbh mengetahui, ilmu aku tbatas. 

Hurm, bkenaan ngn budaya bermaaf2an tu, biasa org bt kt bln Syawal lbh slalu, tp molek la kalo tu yg kta sentiasa buat di bulan2 lain pun. Anyway, xnak sentuh pasal Syawal2 dlu skrg. Cumanya still blm terlambat lagi utk aku:

Memohon maaf dari setiap zarah2 yg ada yg bkaitan dgn diriku ini atas segala bala jenis kekhilafan yg biar sebesar zarah skalipun terhadap setiap kalian semua.
Amat2 berterima kaseh kat kalian semua atas semua pkara yg perlu utk "penerimaan kaseh" tersebut.
Minta halalkn yg termakan, terminum, terlihat, terdengar, tersentuh, semua macam "ter" (slagi mana ianya halal), ilmu2 yg diberikn pada diri ini (biar sebesar zarah skalipun), doa2 atas diri ini (biar 3rd party / lump sum skali pun) & segala2 yg zalim bagi diri ini menerimanya tanpa keredhaan kalian semua.
Semoga kta semua dpt merefreshkn lagi phbungan di antara kita semua (a fresh start).
Semoga pertalian di antara kita semua mendapat kberkatan & keredhaan, manakala setiap amalan kita d dunia ini diterima dan mndapat pengampunan oleh Allah SWT.

Sumber: Google


Selamat beramal & Wslm.

2 comments:

Nurul Razak said...

El, ku mok mintak maaf di bulan ramadhan tokk..hehe ne tauk tersalah cakap ka pa ka nak.

Selamat beribadah juak =D

mael said...

aku maafkan. yerseh. aku pun mok memintak maap juak, gurauan aku tok slalunya x bhala tuju, smpey bleh x nyaman mata ngga. so tok bmaksud kta 2 dh refreshkan phubungan antara kita. terima kseh.