Tuesday, June 28, 2011

Kakak..

Slm

Kakak ku pulang dr kota,
Kakak ku bawakan kawan nya,
Kawan nya dtg dari Kyrgyztan,
Bleh ku bawa jmpa nenek.

Pom pom pom pom,
Pom pom pom pom,
Pom pom pom pom,
Pom pom pom ........

Wei2, kakak aku blt rmh la ptg tok. Yup, ptg tok (d saat ku naip tok, cdak gik tgh bterbangan atas langit nun).  

Did i just mentioned 'cdak'? 

Oh, tol lah ya, cdak 2 org, kakak ku ngn kwn nya. Tp jgn silap, bkn org Borneo mahupun Peninsular M'sia ok, tp org Kyrgyztan (international main lok). Pa2 pun kaktok bos ku g ngambik cdak rah Airport Miri ya. 

Dlm masa yg sma, aku gik bkasik2 tegal mak ku masak kari (kedong org nok dtg ya Kyrgyztan tek nk). 

Eh aok, kwn kakak ku ya ompuan juak. InsyaAllah cdak kakak ku stay ctok smpe ujong bln 7 klak (tem ya InsyaAllah juak adik ku dtg dr Kuching ngn lakinya, adik ku dh kawen ler. Aku esok2 kawen).

Pa2 pun, rsa kdk mok raya jk ngga sorg2 blt rmh ctok.

Wslm.

Monday, June 27, 2011

Trip to Malacca 2011

Assalamualaikum.

Haaa, entry kli ni aku nk habaq skit kt hmpa pasai Malacca la ni (amacam, boleh gohet slang utara dh?). Okai2, cenggini lah, Malacca skrg bkn mcm Malacca dlu lg sbab yg skrg ni mmg best wei (haa org2 Mlaka, korg spatutnya bOngga skit sbab aku promot tpt korg ni ha).
Ok, I'll just cut the crap.

Aku? Hello, mmg la aku dh p situ ok, kalo x, xkan la aku brani nk promot sesaje tpt org kn. Kawe ni 2 kli doh mari Mlako, uih molek, ada kelahh (kelas) gitu. Yup, I've been there twice, 1st tu sja2 p lawat mmber pnya baby (Ariana Surfina nma dberi, tp 'uncle' ni pggil baby tu just 'surfer' jek).

Surfer & 'Uncle QS'
2nd time kawe p Mlako sebak kawe join trip 3 ari 2 male (ari Jemak sapa Ahad). Yes, trip mmg best. Ktorg p ke merata2 jelata tpt mcm ktorg ni mgsa plarian perang dunia ke 13 (dunia suda berakhir...bila kau putuskan aku... baik2 sma teman2 mu bla3 <--- yup, aku main hantam je labu). Tarikh ktorg p Mlaka tu aku lupa (sedangkn hari jdi jiran pun aku xtau, masakan pula aku xtau apa kaitannya kt sini...hik hik hik, sgguh x funny). Pastu aku lupa ktorg stay kt mna (tpt bmastautin spertiga malam, 14 marhallah dr Shah Ale), tp yg aku tau @ pasti, aktivit2 ktorg jek. Haha, spanner playa u (mcm 'screw u', suka2 taip, bkn nk maki sesape pon).

Ok2. Ktorg t'dampar jek kt destinasi psinggahan ktorg tu, lantas ktorg pun mulakan langkah kanan dgn beraktiviti bebas (bkn "B.E.B.A.S 2.0" tu). So aku & beberapa gerombolan frensss (tekan kn qolqolah tym sebut tu, bg ngade2 skit, tp Bila Ghunnah la kn) ku yg around 8 org ni pun p bjimba2 kt Jonker Walk tu, tp ktorg sggah sat kt kedai seafood pa ntah tu, mkn2 skit, pastu aku smpat la karok 2 lagu kt situ (biaqpun suara hancoq bsepah2) scara open air (chill la der, apa brg?).

Yg ni la
Seriously, aku mmg excited utk trip ni. Yelah, dh aku bkn org Melaka, so normal la kn (aku org langit, kt situ ada Sizuka, Doralin & puteri duyong). Pas mrayau2 mcm zombi kt Jonker Walk tu, ktorg pun balik ke kpg halaman masing2, dan ktorg pun hidup aman dan bhagia shingga ke akhir hayat. Hak tuih bjambol laa, ktorg blk motel masing2 (blk aku semua laki, jgn risau). Dh smpai blk, aku prsan sesuatu, aku lupa bwk alatan mndi. aku cuma bwk towel jek (berus gigi n the geng tu aku tadak noe, tinggai kt Sh Ale). So aku tggu esok pgi utk bli bebarang semua ni (mls nk trun blk mlm tu, lbh letih dr Gaban wakakau tenaga dh).

Around 5 - 6 am tu aku mcari2 zat rahsia yg katanya tsembunyi, moga chaya lelatu, x mbutakn mataku, moga segala puji bla3. Tp mmg awl la apek kt bawah tu buka kedai eh, aku turun2 jek kedai tu mmg tpampang luas dh (mcm dlm akhbar wa ckp lu). So aku pun jale2 n jale la gak, sbab nk tgk cemane ghupe pagi @ Malacca (skitar ktorg je la) ni. Ohya, aku ingt blk, motel ktorg bdekatan ngn bgunan TNB kalo x silap.

Ni lorong motel ktorg
Ignore kn mata yg merah tu & p tgk signboard tu, haa, aku dok kt area2 lorong ni la.

So dh setel bkemas pgi tu, ktorg p la kn tpt2 bsejarah kt pusat bndaraya. Hm, malangnya aku x bawak baju bkolar, tp nasib baik la ada insan yg bgi aku gna baju dia utk pgi tu, slamat oden teruih. So ktorg pgi area2 Istana Mlaka, smpai la ke Siam, xdalah smpai perahu tsadai kt tgh bandaraya tu je, alah, perahu besaq tu la, kalo xtau gak, p la tgk sndiri nti.

Dlm istana, aku tgelak sdiri tgk mamat yg kna tgkap nih, tedah gilak rupanya koh!
Agak panas wa ckp lu
Dpn istana
Kesian tadak org tlg amik gambaq.

Ptg tu plak ktorg kna bantai ngn explorace la plak. Rerase cm participate utk Explorace: Amazing Asia betoi tym ni, dh tu ktorg blari2an kecil kt tgh2 bandaraya yg dkelilingi oleh seantero warga global (tym ni aku smpat p cari Maria, gadis sunti b'warganegara Argentina, tp x jumpaq la plak). Tp sronok gak la, sesekali sesekala blarian d tgh panas (bru lah aku tampak penuh ngn passion tym blari2an cenggini). Habeh je explorace tu, aku p bantai kaki ni kt Thai Massage's branch Malacca ni (urut kaki je ok, siyes rasa cm nk tcabut stp sendi2 kaki ni ha).

Otw blk motel, kaki still leteh, even lps massage, n aku xtau apa mksud tulisan kt tiang tu, tp nmpak cool, so aku pun pose la kt situ.
Mlm tu plak aku plan la nk p bli bebarang kt Jonker Walk (aku still x sure, Jonker Walk @ Jonker Street nma tpt tu, ingt2 lupa dah) utk cari bebarang best sbab mlm sblm tu ktorg lmbat smpai situ n stalls pun byk dh tutup. Tp plan tu pun free2 je tkubur sbab ktorg pnya next aktiviti adalah bjimba2 d tgh bandaraya dgn mggunakn bot2 pelancongan n lps tu ktorg akn blah dr situ n p mkn makanan seafood kt tpt yg turut aku lupa (tp luar bndaraya, tp spertinya makan d kawasan yg bhampiran ngn laut sbab tpt makan ktorg tu pun atas air dh partially). Tp agak seghonoque (qolqolah main peranan lgi) gak jale2 atas bot tu. Mmg stylo la bgnan2 skitar tu (sbab byk yg ada grafitti plek2 tpampang kt sbilangan besaq bangunan situ). Trust me, I'm a QS (quantity surveyoq noe) n I taw ler nilai2 aesthetic ni cemane. Hik3.

Gambaq2 kt bwah ni courtesy dr klasmet aku, Faizal Ali (dia ni org Malacca n mrupakn pgemar seni2 fotografi ni).










Male tu, peruk kawe ni meme raso nok letuk je. Knyg gila wei mkn kt seafood dh (tmbahan pula aku sorg jek laki kt meja tu & ktorg mmg x ckup korum, alamatnya aku kna xtra mkn la plak).

Last day, pgi tu ktorg just pgi jenjale gna Mr. Quacker (mamat ni dorg gna utk perang, ala2 mesin mcm dlm lagu "Ghost of You: Roman Kimia Saya", yg p hantaq depa kt tpi pantai tu). The thing is, kwsn yg ktorg lalu ni sbnarnya xda dlm map Malacca, 20 yrs previously. Mksudnya ni kwsan yg ditambak (snang crita, Land Reclamation la wei). Pmandu plancong ktorg pun best gak masa tu. Ohya! Aku dpt cenderamata free2 sbab dpt jawab soklan pmandu plancong ni. Hik3. Pastu ktorg pun bt aktiviti bebas (masih lgi bkn "B.E.B.A.S 2.0" tu) lgi sblm heading blik ke Sh Ale.

Naik Quacker, kli ni ronda perairan Malacca plak. Jgn risau la, mmg xkan mabok laut pnya naik 'si Itik' ni.
Yup, tgh naik Menara Taming Sari.
1st tym pegang kuda hidup. Ohya, kt leher tu cenderamata dr Mr. Quacker. 
Aku rsa la, bgi2 org yg nk mlancong ke Melaka ni, korg mmg x rugi kalo mai sini. Berbaloi2 wa ckp lu. Moh ler p Melaka.

Apa kata org tek? Nyk x, meli x, bjalan2 jk keja! 

So, ayoh! Lekas2 la kta b'sama2 bcuti2 Malaysia kt Melaka ni. Err, mksud aku korg pnya turn lgi.

Wslm.

Sunday, June 26, 2011

We (not that 'wee wee')

Peace upon y'all




We


We do many things together

We share the same feeling (lol, very the shithead)

We share the same happiness

We share the same sadness

We even do share the same madness

We sometimes argued on many things tho

I like this girls with short hair (like others too, but this one i really like the most) but He like girls with no hair (this is sooo darn!)

We fight for our rights (especially at night, fighting for a blanket)

We hate each other (almost everytime, sadly but true)

Society always misjudge and misunderstand Us (so, screw them, spanner them, adjustable playar them, bla3)

We planned many things together (accomplished nil, maybe a little)

We will always be this way (this very moment, tonight, tomorrow, a day after tomorrow, and will be continued until when-when, lol on that 'when-when')

Also, We watch each other back too! So You better watch Your back out, coz if You don't, it's not in Our concern AT ALL! 








Our shared moments. LOL


Disclaimer: This is just a random thoughts of mine (I mean the thoughts by both of Us) and NIL on referring to other sources (journals, poems, books, or other things. Only crap(s) will think that I referred to others).

And peace upon y'all too.






Friday, June 24, 2011

Testing # 2

Assalamualaikum.

Aku ka nguji dual language ku tok. Mintak maap maap wai enti Iban nggau Laut tu b'tiban tiau (mix, term aku kdirik), tumu aku madah, mintak maap amat2 ke para pmbaca entry lemai tok. Dinga ku mayuh indu daha diau tok nggai memunyi bhsa kliak baka aku tok. Tp smua nibuh irau, lak ke baka nyak ajak. Hahaha. Ukai nma la, Iban ku sigi fail. Tp anang kak mulak aku la, temu ku nma ke jako kitak diak laban aku kn "Melaban" (Malay + Iban). Haha. Nyak ya, ukai apuu lagik, nyoo tusah munyi ke tok. Aku sndirik pun nk entu nmu nma sbnanya kak djakok ku tok. Amat blama sidak tok. Tp aku ndak gengster baka sidak2 bak dalam "Dunya Gangster" nya la.

Dunya Gangster 

Anang sengapak kitak wai, sidak gangster bak atas nyak ukai kenak kitak kayam nyak. Enti nadai RM 100,000.00, anang minjau sengapak bak along wai. Hahaha. Amat pama gangster diau tok, ngerekak ndak ngira tempat. Benung bala bukai berandau bak pasar nyak sidak b'pantap sma benua. Pelabak ku nggai kitak minjau bak along legik ambih tok.

Apa2 pun sari tok sigi angat. Aku kak madah la, ok, aku ndak nmu nma kak d padah ku. Engkecit ku legik, ukai engkebut2 wai, tapi engkecit (ukai cit bak baruh ruai nyak). Nama ngerimbai nyak wai? Benung mit subak, tambab2 jak utai main, kalak ka kitak macak kentut bah bala kaban / bakih kitak suka2? Ukai aku la, tp belik2 jak.

Ok la, aku nk nembuk utai gagak ku tok. Wslm.

Testing

Peace upon y'all

I'm just trying to test some things here. Btw, am having a bit flu, i would rather called it partial flu (due to only half my nose affected). It felt so uncool. While waiting for my nose to deactivate the production of excessive mucus that flowing gently from it, I managed to browse some 'thing' (I don't know whether I address it as cool or not) on the web. 

Kindle, Wi-Fi, Graphite, 6" Display with New E Ink Pearl Technology - includes Special Offers & Sponsored Screensavers
I dunno what kind of 'phone' it is, but surely look plain.
Nikon D7000 16.2MP DX-Format CMOS Digital SLR with 3.0-Inch LCD (Body Only)
How bout tis 1? Nokia D7000 16.2 MP. Sounds cool ya?
Garmin nĂ¼vi 1450LMT 5-Inch Portable GPS Navigator with Lifetime Map & Traffic Updates
I-pad? Nahhh, This is a navigator, kinda cool right?
ContourHD Camera
A contour  HD camer
Ray Ban Sunglasses Aviator Large Metal RB3025 L0205 Arista/Crystal Green, 58mm
As usual, a Ray Ban product.
Acurite Indoor Humidiy Monitor
Indoor Humidity Monitor
and many more. Ok, I guess its time for me to take some rest. Nite folks, and peace upon y'all too.




Thursday, June 23, 2011

KEK LAPIS SARAWAK.!!!!

Assalamualaikum. 

Memandangkn Hari Raya Aildilfitri bakal mngunjungi kita insyaAllah around Ogos / September, pasti la pakcik², makcik², abgcik², akakcik², adikcik², tokekcik² semua² yg gago² (sibuk²) mncari² pngisian utk barang²an juadah penyambut tetamu kn? Cehh. Ayat² aku pun dh bhamburan @ btaburan @ bsepahan @ bkecelaruan @ bkacau-bilauan @ bkicau burung²an & sgala-bala asonansi & aliterasi yg mbawa mksud 'not in a good line' la kn.

Ni nk promot skit, kalo kt Sarawak ni, ktorg slalunya ada kek lapis sbg sbhagian dpd menu hidangan yg dsaji & dpertontonkn kt tetamu² yg bkunjung ke rumah² ktorg ni. Almaklumla, rare stuff (bg yg jarang b'main² ngn kek lapis ni) kn. Mmkay, machiam (macam) aku yg dok (bkn saja², mmg dh mnetap sini, best apa) kt Miri ni, pun mcm dh lali tgk brg² cmni (sorila, termengada² skit, jarang aku leh ngada² cmni).

Korg akn jmpa machiam² jenis, corak / pattern, warna & saiz kek lapis kalo ber'mukim' @ bkunjung @ bhari raya kt tpt ktorg ni. Ada jenis yg typical segi empat yg besaq sedebuk (1Msia, aku nk aplikasikn bhasa² yg aku dgr n plajari, kecuali bhasa Arab la, takut ramai x phm nti), jenis roll (seumpama swiss roll, tp ni sedap lgi la), jenis yg lapik² biasa, ukiran arca naga (ni mmg tipu la kn, xkan nk cayeee kot) & lain². 

Terus terang dgn lbh benderangnya, dgn penuh kejujuran yg ada aku nyatakn yg org rmh aku mmg xwat kek² pelbagai ni. Hahaha. Xda msa yg tluang agaknya. So ktorg pun gunakn shortcut (masuk simpang Pudu, kluaq simpang siur, oh molek sgguh. Gapo dio mg nih?) yakni @ ya'ni @ ya itu @ iaitu ktorg beli je lah kt kedai. 

-TAMMAT-

Blm lgi la, apa brg? Brg baik la bai. Tiba2 aku teringat si Richard bkata "Can bah if u" (bleh bah kalau kau), smbil ktawa riang si Walther bkumandang, pdhal si Rumet stayday jak kt tpi.  

Nyk x, meli x, tetak jk keja!

Ok², chill la guys, gurau² sarapan pgi (11.43 am) je pun. Ni ha sdikit gambaran asal dan awal mngenai gejala² kek lapis kt yg ktorg beli, tp x slalu, kdg² raya ada bli, kdg² x, atas sbab _____ (tidak lebih daripada 15 patah perkataan).









Ni ada byk lagi. Korang bleh tgk sndiri kt SITI PAYUNG KEK LAPIS SARAWAK
ni utk tgk produk² dorg yg lain² lgi. Aku just nk share² ngn korg je. 

P/S: Aku xnak tlg korg belikn yg ni. Mintak maap bebanyak yerr. Hahahahahaha. Luggage flight limited (brg² aku pun byk² machiam Mutiara Dewa Naga dlm Dragon Ball). Kalo nk, kontek² dorg sndiri (rsanya dorg ada pkhidmatan kiriman pos kek² ni). Sekian. 

Wslm.










Friday, June 17, 2011

Ilang

Samekom

Ilang dh ati ku. Xtauk cne tuju nya. Pa nok dirasa pun xtauk gik dh, pendek kata, 'apa ya?'. Lol (Lucu oh lucu), tp x cali pun.

Terimalah sepakan yg x sberapa ini!!!!


Wslm

Thursday, June 16, 2011

Senam @ workout.

Assalamualaikum. 
(teringin nk k bhsa Sarawak jk, tp klak rami xphm)

Tujuan senam utk body fit? Pastu tekel awek @ balak (utk perempuan)? Tetttt! Kantoi la plak. Rileks la, umat2 akhir zaman ni majoriti tgk 'isi' poket bai. Dorg kurg kesah dh ngn macho, cool, hot, suam2, bla3 semua ni. Hahaha. Tp mmg impian kebanyakn org la punyai body2 fit ni. Pastu dpt pakai baju ketat2 kn? Nmpak sexy skit. Oh plis la. Nak sexy2 ni sng je, bukak trs baju tu, kn sexy dh. <-- Byk lgi leteran yg lbh kasaq dr ni bai, tp x best la kn. Ok lah, aku dh puas merapu.

Ni nk crita skit, senam2 ni akan efek body kita. So, kna hati2 gak kalo nk senam2 ni. Contohnya kalo nk besarkn otot tgn, xkan nk p bantai jogging kn, mmg la kna buat senaman angkat berat semua tu.  So, kna set dlu nk shape kn bdn cmna smada nk biasa2, trim, tough, & lain2. Mcm aku, aku mmg prefer yg trim (mcm body mamat2 omputeh, tgk luaran mcm nerd, tapi bila bukak baju, mak aih, &@%$*# trs dbuatnya!), xnak la yg besar sgt mcm body2 wrestler tu.

Trim body


Pastu fasiliti utk senam2 ni pun kna amik kira gak. Maybe ada yg pgi gym, 'bmain'2 d stadium, brenang2 bhagia d pusat2 akuatik n lain2. Tp kalo utk yg jarang @ malas nk senam2 kt luar rumah, dlm rmh pun bleh gak nk shape2 body ni. Yg penting kna ada komitmen, kalo mcm chipsmore je, mmg ssh nk jadi la kn. 

Spot2 yg biasa kt body utk d senam adalah otot2 tgn (biceps, triceps, tricetops, sabertooth tiger, n lain2 haiwan lam power ranger), otot2 kaki (fibula, femur, tp ni semua nma tulang, aku xtau nma2 otot kaki slain otot paha n otot betis), bontot (oops, grrr), dada, wing (bkn wing chun mahupun Ip Man), blkg bdn, perut (nk senang org sebut 'abs' je) & bahu. Sblm memulakn senaman berat, buat la senaman ringan2 utk panaskn bdn (jgn panaskan hati, takut nti gaduh).

So utk memudahkn kerja aku, korg bleh plh sndiri la part mna yg korg nk senamkn tu k. Bleh plak aku tertido nyenyak waktu tgh edit entry ni (mimpi tu pun melalut dh). Anyway, antara workout yg korg leh bt kt rmh:

☺ Kim Strother - Senaman cuti [klik], senaman bontot [klik], n yg lain2 yg minah ni buat. 
☺ Chest workout - Beginner [klik], Improvement (by Sergeant Ken) [klik] n lain2.
yg lain2 tu harap pndai2 la korg cari ya. Ok sat, diet pemakanan tu pun kna jga, combined ngn workout2 tu, insyaAllah, shape body pun tip top nti, tp amik masa gak la, bknya shari dua nk dpt body kaw2 ni bai. 
p/s: Nk smbg tdo blk, asyik t'tdo je dr td. 

Wslm.























Tuesday, June 14, 2011

no idea..

Peace upon y'all.

That is our entry for today, I mean tonight, 'no idea'. There is no particular meaning behind those line, in fact, I don't know which line I'm referring to (lame old trick for a joke). Currently there are lots of rumors going on at Anfield (my hometown, beside this one).

Football / soccer's gossips = boring.
Artists' gossips = boring.
Anything related to gossips = boring.

N'mind, I'm a patient guy. Facts will be revealed later, my current job is just keep waiting while avoiding myself from being infected by those gossips.

Anyway, I'm always a Liverpool's fan and we're walking together buddies.



And peace upon y'all too.



Monday, June 13, 2011

Incubus kipas ssh mati.

Peace upon y'all.

I am, sincerely, from the bottom of deep inside my heart, purely, undeniably, hereby, purposely intended to reveal that I am an Incubus' most invincible fan! Damn straight to the bull's eye. Hm, a friend of mine 'introduced' this band to me back then (around past 10 whole yrs). I still remember that he was listening to the 'Make Yourself' album right in my room or half of that our dorm, Ibnu Rusydi B if I'm not mistaken (used to stay at hostel at the time).

Make Yourself (released '99)

I borrowed his walkman, tuned on this album, flipped over the cassette after finished with the other side. Suddenly, I found myself in state of pleasuring those songs and keep repeating it again and again until the batteries runs out. Then I began to realise that I had fallen in 'love' with this band, more than I ever knew. After that, I've began to 'hunt' the other albums in order to 'feed' my 'hungers' upon hearing them plays. I can't imagine how ecstasy I am when Brandon starts yelling, Mike leads his guitar, Dirk clapping his bass, Jose kill those drum pads, and Dj Killmore messing with his table.

While they're at my current age
Time passing by
Still going
Until
They met a new guy

 It hurts when knowing that Dirk Lance, their bassist, went out from the band. He played the bass well, very well. Its been a huge shock, not only to me, but to almost all of their fans. I just like "what the hell did happened to this band??", "how would they perform without Dirk??", "why...??", "when...??", bla3. The answer to all these questions laid on their album "A crow left of the murder".

Ben Kenney joined Incubus

But the original members of Brandon, Dirk, Mike, Jose and Gavin Koppel 'Dj Lyfe', Incubus was formed in 1991 (u can google it). These original members were together for two (2) albums, which are Enjoy Incubus and S.C.I.E.N.C.E. After that Dj Killmore replaced Dj Lyfe until present.

# 1
# 2

I have to admit that this band is totally unique, quote "I'm not bias and will not do, to any band, just honestly express my thoughts". Just go ahead and listen to each and every album they've produced. They are not rigid to a single genre because they keep evolving from time to time. Salute to this band and also salute to their fans as well.
P/s: Their new  album, "If Not Now, When?" is awesome.!!!

And peace upon y'all too.