Sunday, June 12, 2011

quit (bkn stop / pause) smoking

Assalamualaikum
(aku gna BM utk entri tok, snang miak lain nk brenti juak klak. hahahaha)

Syukur alhamdulillah, aku antara yg insyaAllah t'selamat dpd di"nodai" oleh rokok2 sejagat. Hahahaha. Setakat ni dh lbh 3 bln aku quit merokok. Alhamdulillah aku managed utk mnjadi lbh sihat (pertambahan bbrapa kg dlm beratku).

Ketika diri masih 'gah' bsama rokok (around September 2005 @ Kuching)

Perbelanjaan utk mbeli rokok kdg2 bleh mcapai lebih dpd RM 200.00 sbulan. Itu hanya utk rokok, blm lgi nk bayar rumah sewa, bil air & elektrik, top up fon, mkn minum, hiburan & lain2. Segala2nya mjadi agak terbantut.

Oh dunia, duit, kau mmg memeningkn kepala skalian umat

Shinggakn bila dberi pilihan antara makanan dgn rokok, slalunya rokok la yg menang. Sggup tidur utk berjam2 lma nya smata2 utk mghilangkn klaparn yg ada (tp xla smpai cmni kn, hahahaha. Sj nk bg ayt gempak skit).

Kepak gilak nk molah "O"

Selain itu, bbrpa faktor lain (x dpt dnyatakn d cni) turut mnyebabkn aku trasa amat perlu utk meninggalkn / memutuskn hbungan antara diriku dgn 'teman setia' ku ini. Akhirnya aku mncapai kata sepakat (kata putus) setelah berbincang dgn lbh lanjut dgn stp sel2 otak ku, iaitu utk mbiarkn diri ku berhenti dan trs berhenti dpd pglibatan diri dgn fenomena rokok tersebut. Acap kali telah ku coba, namun masih gagal & trs mnemui jln buntu. Slps itu aku tlihat iklan yg dmainkn d kaca tv (bkaitan dgn pggunaan Niquitin), lalu tdetik d dlm hatiku utk mncubanya. Bbrapa kli aku berulang-alik ke farmasi (d bwh rmh sewa ku) utk bertanya dgn kakak yg btugas dlm farmasi tsebut akan pggunaan Niquitin. 

Ok, long story shorted, aku nk quit dh, tp mggu tu adik aku nk nikah & sanding. Utk majlis2 cmni, aku dpt bygkan btapa bkeliaran / btaburan / bsepahan nya rokok2 yg available utk dhisap secara percuma (Rave, Era, Marlboro, etc). Ohya, aku hisap rokok Winston (merah / panas) sbab bgi aku ni yg plg murah & dpt ku 'hadam' dgn mudah, sepanjang berada di Peninsular Malaysia, tp cuma hisap Era (biru) bila berada d Miri (amat murah). Majlis pernikahan & psandingan adik aku td blangsung d Kuching Sarawak (kalo x silap). Justeru, aku anggap majlis itu sbagai "bachelor party" sblm aku bpisah dgn rokok2 td. 

Sekembalinya aku d Peninsular, tiga (3) hari msa yg dperlukn utk men'stabil'kn diri sblm mula berhenti merokok. Segala persediaan rapi dibuat (beli Niquitin n chewing gum) n baki rokok (aku bwk sekaton rokok dr Kuching, tp cuma hisap 3 kotak) tu aku jual kt org lain (xkan nk bg free kn, x blk modal la nti). 

Tablet / lozenge

So aku pun try bnda ni. Utk tablet yg 1st, aku mmg rsa cm sial la. Tekak rsa gatal2, bibir trs rsa kembang cm bibir Angelina Jolie, muka pun rsa ketat semacam n lain2 sedangkn sra nk hisap rokok tu still ada. Tp aku lwn la rsa nk smoking2 ni. Slps 4 hari gna bnda ni, aku pun bfikir 'xkan nk gna bnda ni lma2, nti ktagihan bnda ni plak', so aku amik masa utk bsedia, n hari ke-5 tu aku stop amik bnda ni. Mula2 nk tgk sjauh mna aku thn tnpa bnda ni. Last2 bleh thn bhari2, so aku trs je la xnak amik bnda ni, smpai la skrg (lbh 3 bln dh).

Halangan? Mmg la byk bai, sekitar aku tdapat smokers. Pastu blk rmh ni pun ada smokers gak (dorg2 ni quite heavy smokers eh). Bygkan mggu2 awl aku quit smoking, asyik tmimpi yg aku tgh hisap rokok, pastu tkejut n trs t'jaga (tbangun dr tdur), hmpir stp hari / mlm. Rsa nk marah2 tu kurg kot, tp cepat kecik ati la kot. Hahahaha, mcm org tgh period. Pastu rsa mmg sbijik la mcm tgh bpuasa (smpai kdg2 aku nk minum @ mkn pun jd serba slh sbab ingtkan aku tgh bpuasa). Tp alhamdulillah suma tu da lps. Sokongan dpd smua pihak (famili, kwn2, n lain2) tu pun pnting eh, nk hadap bnda2 quit ni sorg2 mmg teramat la ssh. Pastu hati kna tekad sehabisan tekad (kalo x tekad, mkn @ gna pa cra skali pun agak sukar nk quit ni).

Anyway, skrg dh rsa lbh sihat (as healthy as a wild horse, feels like a new born baby, never been better, hahahahaha). Ok lah, rsanya smpai cni shja dlu. Wslm & slmt mcuba utk quit & hopefully success in doing so. Amin.














6 comments:

Hamimi Kun said...

Alhamdulillah.Nang mencabar juak mok berenti merokok tok aku dengar.Aku sik tau sbb aku bukan perokok.Jadi, teruskan dengan kehidupan yang lebih sihat k.Tahniah Mael.

Hamimi Kun said...

lupa nak madah, layout pun baru owh.hehe

Athirah Ahmad said...

tahniah! semoga kwu dpt jdi contoh ngn org len juak. esp abang aku. haha.

mael said...

Hamimi: Makseh. Payah mun x brenti tok, kdk aek duit dmain nya. Bkenaan layout tok, aku gik lom jmpa nok bna2 slesa d mata ku. Bt msa tok gna dlk la layout tok.

mael said...

Tirah: Makseh, hahahaha. Cth cdak ya oh, agak ssh ya, tp ya la tek, dh cdak boring klak, ada la cdak join aku kakya.

iez said...

brpe bijik awk amek utk stop smoking betul2 ???